Akika, Arapça’da “yeni doğan çocuğun başındaki saç” anlamına gelir. Akika kurbanı, çocuğun doğumundan 7 gün sonra kesildiği ve sonrasında çocuğun saçları tıraş edildiği için bu kurbana akika kurbanı denmiştir. Bu bilgiler, Peygamber Efendimizin şu hadis-i şerifinde zikredilmektedir: “Her çocuk (doğumunun) yedinci gününde kendisi için kesilecek akika kurbanı karşılığında bir rehine gibidir. Akika kurbanı kesildikten sonra çocuğun başı tıraş edilir ve ona isim verilir.” (Ebû Dâvûd, Edâhî, 20-21 [2837-2838]; Tirmizî, Edâhî, 21 [1522)]).
Akika kurbanı, kız yahut erkek çocuğun dünyaya gelmesinin ardından Allah’a şükretmek maksadıyla kesilen nafile bir kurban çeşididir. İslamiyet öncesinde sadece erkek çocuk doğumlarının ardından kesilen ve kurban kanının çocuğun alnına sürülmesi şeklinde gerçekleştirilen bir inanış hüküm sürerken, Efendimiz (s.a.v) bu inanışın yanlışlığına karşılık erkek/kız fark etmeksizin Allah’a şükrün bir ifadesi olarak akika kurbanı kesmeyi tavsiye etmiştir. Nitekim İbn Abbas’tan (r.a.) rivâyet edildiğine göre Resûlullah (s.a.s.) Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin için akika kurbanı kesmiştir (Ebû Dâvûd, Edâhî, 21)
Akika kurbanı, erkek çocuk için iki, kız çocuk için bir adet kesilir. Nitekim Hz. Âişe'den rivayet olunduğu göre o, Rasulullah’ı (s.a.v) şöyle derken işittim, demiştir: "Doğan erkek çocuğu için birbirine denk iki koyun, kız çocuğu için ise bir koyun kesilir." (Tirmizî; hadis no: 1513.)
Akika kurbanı, kulun Allah’a şükrünün bir ifadesidir. Evladı dünyaya gelen baba, akika kurbanı keserek Allah’a şükrünü ifade eder ve çevresine de mutluluğunu kurban etleri dağıtarak paylaşır.
Akika kurbanı, kişinin kendisinin yerine getireceği bir ibadet olduğu gibi vekalet verip başkasına kestirerek de bu ibadeti yerine getirebilir. Bununla birlikte kişi bağış yaparak da akika kurbanını kestirebilir. Fakat bu noktada dikkat edilmesi gereken husus, kişinin kurban değerince malı bağış yapması değil, kurbanın kesilmesidir. Bağış yapılan kişi yahut kurum evladı dünyaya gelen babadan vekalet alarak akika kurbanı kesimini gerçekleştirmelidir.
Vacip ve diğer nafile kurban ibadetlerinde olduğu gibi akika kurbanında da belirli şartlar vardır. Buluğ çağına ermek, aklı yerinde olmak, kurban kestirebilecek derecede mala sahip olmak bu şartlardandır. Akika kurbanının belirleyici şartı ise bir evladın dünyaya gelmesidir. Akika kurbanı nafile bir ibadet olduğundan kişi, doğan çocuğuna kurban kesmek mecburiyetinde değildir. Dileyen, Allah’a şükrünü ve insanlara mutluluğunu ifade etmek isteyen kişi akika kurbanı kesebilir.
Akika kurbanında, adak kurbanında olan şartlar yoktur. Kurbanı kesen dahil birinci derece akrabaları da akika kurbanı etinden yiyebilir. Kurban etlerini ihtiyaç sahipleriyle paylaşmak kişiye sevap olarak yazılır.
Nafile kurban ibadetleri kişinin istediği zaman gerçekleştirebileceği bir ibadetken akika, yeni bir çocuğun dünyaya gelmesi ile kesilir. Çocuğun doğumunun 7. gününde kesmek tavsiye edilir. Fakat buna güç yetiremeyenler daha sonra da akika kurbanını kesebilirler.
Derneğimiz akika kurban bağışı kabul etmekte, bağışçılarından aldığı vekalet ile kurban kesimleri gerçekleştirmektedir. Kurban kesim görüntüleri bağışçılara iletilmektedir. Sizler de yurt içinde ve yurt dışındaki ihtiyaç sahiplerinin mutluluğunuza ortak olmasını isterseniz derneğimiz akika kurbanı bağışında bulunabilirsiniz.