Kurban, kişinin Allah’a şükrünü ifade ettiği bir ibadettir, vacip ve nafile olmak üzere yerine getirilir. Kurban Bayramı’nda kesilen kurbanlar vacip iken kişinin istediği zaman kesebildiği kurbanlar ise nafile kurbanlardır. Vacip kurban, dinimiz İslam’ın zengin kabul ettiği (80.18 gram altın/para/mala sahip olmak) Müslümanlara vaciptir. Bu bakımdan, kurbanın mali bir ibadet olmasından dolayı kişi, bu ibadeti kendisinin gerçekleştirebileceği gibi vekalet vererek başkasına da yaptırabilir.
Kişinin vekalet vererek kurban kesimi gerçekleştirebileceği bir yol da kurban bağışında bulunmaktır. Kurban bağışı, kurban çalışmaları yapan dernek, vakıf, STK ve diğer kurumlar üzerinden yapılır. Her kurumun kendisine özgü kurban bağış yöntemleri bulunur. Bu yöntemlerden birisi de online kurban bağışıdır.
Online kurban bağışı, bağış yapılan ilgili kurumun web sitesi üzerinden gerçekleştirilir. Her kurumun kendisine özgü web sitesi bulunmaktadır. Bağış yapacak kişinin öncelikle derneğin web sitesinde hesap açması önerilir. Hesap açımının ardından bağış yapma süreci başlar.
Kişi, kurumun web sitesi üzerinden “online bağış” yahut “bağış yap” gibi ilgili başlıklara tıklar. Bu sayfada açılan bağışlar arasından ilgili sekmeyi (kurban) seçer. Açılan ekrandan bağış yapılacak kurban seçilir ve daha sonraki sayfaya geçilir. Bu sayfada bağışçılarının bilgileri alınır ve ödeme sayfasına geçilir. Ödeme, online olarak kredi yahut hesap kartı üzerinden yapılır. Bağışçı, açılan ödeme sayfasından kart bilgilerini girer ve bağışını tamamlar.
Online kurban bağışı yapma yollarından birisi de HAVALE/EFT/FAST yöntemleri ile online mobil bankacılık hesabından yapılan bağışlardır. Bağışçı, kurban bağışı yapacağı kurumun banka hesap numaraları yahut IBAN numaralarına bağış yapacağı tutarı transfer eder. Para transferinin açıklamasına bağışçının telefon numarası ismi soy isimi ve bağış yapacağı çalışma (kurban bağışı) yazılmalıdır.
Online kurban bağışı, kurban bağışı yapmanın en hızlı yöntemlerindendir. Kişi, bağış yapacağı ilgili kurumun web sitesi üzerinden ortalama 2 dakika gibi kısa bir sürede bağışını tamamlayabilir. Ödemenin yapılmasının ardından ilgili kurum, bağışçı ile iletişime geçer ve bağışçıdan vekalet alır. Bu işlemin ardından kesim süreci başlar.
Online kurban bağışı yapmak, nakdi olarak elden bağış yapmanın çok daha hızlı ve pratik halidir. Kurban bağışı kabul eden kurumların en çok bağış aldığı alan online bağışlardır. Online bağış, bağışçı ve ilgili kurum arasındaki iletişimin hızlıca kurulması ve kurban kesim sürecinin hızlıca başlatılması için tavsiye edilir.
Derneğimizin rahmetkapisi.org.tr web sitesi üzerinden online kurban bağışında bulunabilirsiniz. Web sitemizin anasayfasının sağ üst köşesinde yer alan “Bağış Yap” sekmesine tıklayarak online kurban bağışı yapma süreci başlatılır.
“Bağış Yap” sekmesine tıkladıktan sonra açılan sayfada ilgili sekmeler üzerinden derneğin çeşitli çalışmalarına bağış yapılabilir. Online kurban bağışı yapmak isteyen kişi, bu sayfadaki “Kurban” sekmesini seçmelidir.
“Kurban” sekmesinin seçilmesinin ardından ilgili kurban seçilmelidir. Kurban bağışı çeşitleri, Adak, Akika ve Şükür kurbanlarının koyun, koç ve keçi türleridir. Bağışçı ilgili seçenekleri ve ödeme sayfasındaki bilgileri doldurduktan sonra bağışını tamamlar.
Sizler de web sitemiz üzerinden online kurban bağışı yapabilir, yurt içindeki ve Afrika, Asya kıtalarındaki kardeşlerimizin sofralarına bereket olabilirsiniz.