Şükür kurbanı, bir Müslümanın kendisine verilen nimetler karşısında Allah’a olan şükrünü ifade etmek amacıyla kestiği kurbandır. Kişi, bir nimete kavuştuğunda, zorluklardan kurtulduğunda veya önemli bir isteği gerçekleştiğinde şükür amacıyla kurban keserek Rabbine olan bağlılığını gösterir.
Şükür kurbanının kesilmesi için belirli bir zaman yoktur. Bir Müslüman, Allah’ın kendisine bir nimet verdiğini düşündüğünde, zorluklardan kurtulduğunda ya da bir başarı elde ettiğinde şükür amacıyla bu kurbanı kesebilir.
Şükür kurbanı, diğer kurbanlarda olduğu gibi İslami usullere uygun şekilde kesilmelidir. Kurban edilecek hayvan, sağlıklı ve belirli bir yaşa gelmiş olmalıdır. Şükür kurbanı kesmek isteyen kişinin, bizzat kendisi kesmelidir ancak isteği doğrultusunda başkasına da vekalet verebilir.
Kesilecek hayvanın İslami usullere uygun olması gerekir. Kurbanı kesecek kişi, akıl baliğ olmalı, ve ergenlik yaşına girmelidir. Kurban kesmek için maddi durumu uygun olmalıdır. Kurban, Allah rızası için samimi bir kalple kesilmelidir.
Şükür kurbanı kesen kişi ve ailesi de bu etten yiyebilir. Ancak şükür kurbanının fakirlere, muhtaçlara ve yetimlere dağıtılması daha faziletlidir.
Hayır, şükür kurbanında hayvanın kesilmesi esastır. Kurban ibadeti, bir hayvanın kesilmesi ile yapılır ve hayvanın yerine para verilmesi bu ibadetin yerini tutmaz.
Her iki kurban da istenilen bir şeyin gerçekleşmesi sonucunda kesilir. Ancak aralarında şöyle bir fark bulunur. Adak kurbanında kişi, isteği gerçekleşince kurban keseceğine dair bir adakta bulunur. Bu yüzden dileği gerçekleştiğinde kesmesi vacip haline gelir.
Şükür kurbanında ise öncesinde verilen bir söz yoktur. İsteği gerçekleşince şükür amacıyla kurbanını kesebilir. Ayrıca temettü ve kıran haccı yapan kişilerin kestikleri kurban da şükür kurbanına dahildir. Adak kurbanı için böyle şey söz konusu değildir.
Rahmet Kapısı Derneği, sadaka kurbanlarını, yurt içinde İslami kurallara uygun olarak güvenilir kesim merkezlerinde keserek yetim ve yoksullara dağıtır. Yurtdışında ise savaş, kuraklık ve yoksulluğun yoğun olduğu ülkelerde kesip ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılır.
Rahmet Kapısı Derneği, kurban bağışı yapan hayırseverlere bilgilendirme yapar. Kurban kesiminin videosu bağışçıya gönderilerek süreç şeffaf bir şekilde yürütülür. Bu sayede, sadaka kurbanınızın Allah rızası için doğru bir şekilde kesildiğinden ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığından emin olabilirsiniz.
Bir yurt dışı kurban bedeli:
Afrika Keçi Bedeli: 1.750 TL
Afrika Koyun Bedeli: 2.400 TL
Afrika Koç Bedeli: 2.750 TL
Bir yurt içi kurban bedeli ise 9000 TL’dir.
Şükür kurbanı bağışında bulunmak için,
1. 0212 993 03 35 numaralı çağrı merkezimizi arayabilirsiniz
2. Derneğimizin web sitesi https://www.rahmetkapisi.org.tr üzerinden şükür kurbanı bağışında bulunabilirsiniz.
Şükür kurbanı bağışlarınızı,
rahmetkapisi.org.tr/bagis internet sitesi üzerinden kredi kartı ile online bağış
rahmetkapisi.org.tr/hesap-numaralarimiz internet sitesinden edinebileceğiniz Rahmet Kapısı Derneği hesaplarına Havale ve EFT yoluyla veya Makbuz karşılığı, elden ödeyebilirsiniz.