ZEKAT KİMLERE VERİLİR VEYA VERİLMEZ ?

Zekat, sözlükte “Zenginlerin sahip olduğu mal ve paranın kırkta birinin fakirler başta olmak üzere Kur’an’ın belirlemiş olduğu yerlere dağıtılmasını öngören, İslam’ın beş şartından biri” olarak ifade edilir. Istılahi anlamıyla zekat, nisap miktarınca (80.18 gram altın yahut bu değerde para/döviz/ticari mal) mala sahip her Müslümanın, bu birikiminin üzerinden 1 yıl geçmesi sonrasında 1/40’ını ihtiyaç sahiplerine vermesidir. Zekat hesaplaması yapılırken, biriken paradan borçlar çıkarılır. Bunun ardından nisap miktarınca mala sahiplik devam ediyorsa elde olan malın 1/40’ı zekat olarak verilir.

Zekat, İslam’ın şartlarından birisidir. Nitekim Meryem Suresi 31. ayette “Nerede olursam olayım, O beni mübarek kıldı; yaşadığım sürece bana namazı ve zekâtı emretti.” buyrulmuştur. İbn Abbâs’tan (r.a.) nakledildiğine göre Peygamber Efendimiz (s.a.v) Muâz’ı (r.a.) Yemen’e gönderirken şöyle buyurmuştur: “Allah’ın, zenginlerinden alınıp fakirlerine verilmek üzere mallarına zekâtı farz kıldığını onlara bildir.” (Buhari, Zekât, 1) Mü’minûn Suresinin 7 ayetinde ise zekat vermenin müminlerin bir özelliği olduğu ifade edilmiştir: “Onlar ki zekâtı verirler.” Peki, zekat kimlere verilir, kimlere verilmez? Gelin, bu sorunun cevabına birlikte göz atalım.

Zekat Kimlere Verilir?

Zekatın kimlere verileceği Kur’an-ı Kerim’de belirtilmiştir:

“Sadakalar (zekât gelirleri) ancak şunlar içindir: Yoksullar, düşkünler, sadakaların toplanmasında görevli olanlar, kalpleri kazanılacak olanlar, âzat edilecek köleler, borçlular, Allah yolunda (çalışanlar) ve yolda kalmışlar. İşte Allah’ın kesin buyruğu budur. Allah bilmekte ve hikmetle yönetmektedir.” (Tevbe Suresi, 60. Ayet)

Ayette zikredilen kişilere zekat vermek, maddi olarak toplumsal eşitliğin tesis edilmesinde de etkilidir. Nitekim zekat, toplumsal fayda sağlayan en kuvvetli ibadetlerden birisidir. Bununla birlikte zekat vermenin Allah katındaki karşılığı da oldukça değerlidir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) zekat vermenin “suyun ateşi söndürdüğü gibi hataları yok edeceğini” bildirmiştir (Tirmizî, Cum’a, 79).

Zekat Kimlere Verilmez?

Tevbe Suresinin 60. Ayetinde belirtilen kişiler haricindekilere zekat verilmez. Bunlar şöyle sıralanabilir:

• Ana, baba, büyük anne ve büyük babalara

• Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara

• Eşe

• Müslüman olmayanlara

• Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye

• Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa

Rahmet Kapısı Derneği olarak bizler, yurt içinde ve yurt dışında zekat dağıtımları yapmaktayız. Yetimler, hafızlık ve ilim talebeleri başta olmak üzere ihtiyaç sahiplerine zekat bağışlarını ulaştırmaktayız. Afrika ve Asya kıtasında zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren kardeşlerimiz, temel eksiklerini hayırsever bağışçılarımızın zekat bağışları ile gidermektedir. Zekatlar, ihtiyaç sahiplerine direkt nakdi olarak verilmektedir. İhtiyaç sahibinin parayı kullanımı kendi tasarrufuna bırakılmaktadır.

Sizler de zekatınızı bizlere bağış olarak ulaştırabilir, zekat bağışınız ile yurt içinde ve yurt dışındaki ihtiyaç sahiplerinin eksiklerini gidermelerine yardımcı olabilirsiniz.


Anasayfa

Giriş/Üye

Hesap No

Bağış Yap

Sepetim